uniquebeds.dk

Vælg den rigtige dyne - lad os guide dig

En verden af forskellige dyner:

Du kan vælge mellem utrolig mange forskellige slags dyner og hvis du ikke lige har en uddannelse indenfor dyner kan det være svært at vide hvilken slags du skal vælge. Du bruger næsten en tredjedel af dit liv i sengen, og din søvn er et basalt og vigtigt behov på ligefod med mad og drikke. Det er derfor givet rigtig godt ud hvis du bruger lidt tid på at finde en, eller flere dyner som kan give dig det du har brug for og bedst kan lide, når du sover så mange timer i hvert døgn.

Forskellige dyner til forskellige behov:

Når du sover er det vigtigt med en for dig, behagelig og stabil rumtemperatur, da det er godt for dig og din nattesøvn. Du kan som hovedregel vælge mellem tre slags dyner og ligesom man sætter vinterdæk på bilen om vinteren og skifter tilbage til sommerdæk igen om sommeren, kan du vælge en sommerdyne/sval dyne om sommeren og en vinterdyne/varm dyne om vinteren. syntes du de enten er for kolde eller for varme at sove med kan du vælge en helårsdyne/varm dyne, ligesom med helårsdæk holder denne type ikke ligeså længe som med én sommerdyne/sval dyne og én vinterdyne/ekstra varm dyne, da man sveder og slider på materialerne hele året rundt.
Det er meget individuelt hvordan du kan lide at sove, men her skitsere vi hvilken dyne du burde vælge, baseret på udetemperaturen og din kropsvarme:

DUNDYNER:

Et råd hvis du er i tvivl om din nattekropsvarme, så kan du notere hver morgen om du har svedt meget eller frosset i løbet af natten.
vælg den rigtige dyne
Baereevne oversigt paa quilts of denmark dun

Komfort og kvalitet:

Når du vælger en dundyne er det meget nemt at vælge den rigtige kvalitet, for jo højere bæreevne dynen har jo bedre er kvaliteten og isoleringsevnen (evnen til at holde på varmen og ventilere varmen væk), det betyder at du med en høj bæreevne får en blødere og mere krammevenlig dyne.

Vores Samsø dyne med moskusdun har en bæreevne på 11 (725cuin)

Vores Skarø dyne med gåsedun har en bæreevne på 12 (800cuin)

Tabellen herunder viser de mest gængse duntyper du finder i danmark:

COCOON DYNER:

Alle Cocoon dyner er helårsdyner, og dynerne kan derfor både bruges sommer og vinter. Alligevel har cocoon inddelt dynerne i varmeklasserne sval, lun og varm. Det er her vigtigt at pointere, at du ikke helt kan sammenligne en varm Amazing Maize eller Heavy Merino Wool dyne med en varm traditionel fjer eller dundyne. En varm fjer- eller dundyne er meget isolerende hvorimod, at en dyne med uld eller majs er mere ventilerende fremfor isolerende.

Reguleringsevne versus isoleringsevne

En dynes bæreevne og isoleringsevne beskrives oftest som de to vigtigste parametre, når man skal bedømme kvaliteten på en traditionel fjer- eller dundyne. Bæreevne er et udtryk, der kun kan bruges om fjer- og dundyner, og som beskriver mængden af stillestående luft i en dynes fyld. En høj bæreevne er oftest det vi forbinder med en dejlig let og fyldig dyne. Bæreevne er dog også et udtryk for, hvor god dynen er til at isolere omkring kroppen. En høj bæreevne og god isoleringsevne er derfor dejlig, når vi fryser og gerne vil have at dynen holder på varmen og holder kulden ude.

Dundyne versus kapokdyne

Når du vælger en kapokdyne fremfor en traditionel fjer- eller dundyne, vil du opleve at kapokdynen ventilere mere end dundynen. Det er fordi kapokdynen har en bedre reguleringsevne end isoleringsevne. Kapokfiberen er utrolig åndbar og fantastisk til at regulere varme og transportere fugten væk fra kroppen. En fjer- eller dundyne holder på varmen. Det gør en kapokdyne ikke, da et vokslag omkring fiberen gør kapokdynen hydrofobisk, således at kapokdynen ikke vil føles fugtig at sove med.
DYNEGUIDE

Hvilken dyne er bedst?

Ja, det er et rigtig godt spørgsmål! Det afhænger i høj grad af dine præferencer, dit sovemiljø og hvor god din krop er til at regulere dens kernetemperatur. Kroppen har en kernetemperatur på 37 grader, som den altid vil forsøge at bevare. Kroppen forsøger at regulere temperaturen ved at fryse, når det bliver koldt og sveder, når det bliver for varmt. Målet er at finde en dyne til dig, som du hverken sveder eller fryser i. For at finde ud af hvilken dyne det er, er der to vigtige parametre at tage højde for. Det er rumtemperaturen i det værelse du sover i og din egen evne til at regulere din kernetemperatur. Afhængig af disse to parametre skal du vælge en sval, lun eller varm dyne

Den bedste dyne til baby

Nyfødte børn har ofte svært ved at styre deres egen kropstemperatur. Temperaturregulering og evnen til at holde en konstant temperatur reguleres af et center i hjernen, som først udvikles efter at baby er kommet til verden. Det betyder, at din nyfødte baby kan have det svært ved selv at styre sin temperatur, og din babys kropstemperatur bliver derfor i høj grad påvirket af dets omgivelser. Derfor er det vigtigt at din baby har et sovemiljø, som er kropsneutral og hjælper med at bevare en kropstemperatur på 37 grader. Nyfødte babyer sover 16-17 timer i døgnet og en god søvn er vigtig for barnets udvikling og helbred. At give dit barn et godt sovemiljø, giver en god begyndelse på livet!

Vi synes derfor, at det er vigtigt at vælge den helt rette dyne. Vi anbefaler at vælge en åndbar og varmeregulerende dyne uden en for høj isoleringsevne. En dyne med for høj isoleringsevne kan resultere i, at din guldklump får det alt for varmt under søvnen. Et godt valg ville derfor være en Organic Kapok dyne, en Amazing Maize dyne eller en Medium Merino Wool dyne. Til de varme sommernætter kan du også vælge en Light Merino Wool dyne eller Heavy Merino Wool dyne til de kolde vinternætter.

DUV 070100 WEB.jpg1

ORGANIC KAPOK BABYDYNE

 • Sval helårsdyne.
 • Føles utrolig krops-neutral
 • God til at hjælpe nyfødte med at bevare en stabil kernetemperatur
 • En ny kapokdyne følelse fast, men vil blive væsentlig blødere efter brug.

AMAZING MAIZE BABYDYNE

 • Varm helårsdyne
 • Føles utrolig blød og er nem at putte omkring din baby.
 • Dejlig varm, men åndbar dyne.
 • En luftig fiberdyne, som er det alternativ, der kommer tættest på følelsen af en fjerdyne.
MDU 100141 WEB.jpg2
WDU 070100 D LOW

MERINO WOOL BABYDYNE

 • Fås som light, medium og heavy. Henholdsvis sval, lun og varm.
 • Light er anvendelig som sommerdyne og heavy som udendørs vinterdyne.
 • En ny kapokdyne følelse fast, men vil blive væsentlig blødere efter brug.